Tridsaťkrát na vrchole: Šerpa Kami Rita prekonal na Evereste vlastný svetový rekord

2024-05-22 10:30:00 |   |    | 

Nepálsky horolezec Šerpa Kami Rita dnes tridsiatykrát dosiahol vrchol najvyššej hory sveta Mount Everestu, čím opäť prekonal svoj svetový rekord. Predchádzajúci, 29. výstup uskutočnil pred necelými dvoma týždňami. S odkazom na organizátora expedície o tom informovala agentúra AFP.



 

"Kami Rita zdolal vrchol dnes ráno a vytvoril nový rekord 30 výstupov na Everest," uviedol Mingma Šerpa zo spoločnosti Seven Summit Treks.

Päťdesiatpäťročný horolezec na vrchol vo výške 8849 metrov nad morom vyliezol prvýkrát v roku 1994 a odvtedy sa na Everest šplhá takmer každý rok. Medzi známych horských vodcov patril aj jeho otec, ktorý bol medzi prvými sprievodcami cudzincov na vrchol Everestu. Okrem najvyššej hory sveta Kami Rita zdolal aj ďalšie známe osemtisícovky, napríklad K2, Čo Oju, Manaslu alebo Lhoce.

"Som s týmto rekordom spokojný, ale rekordy sú nakoniec prekonané," povedala Kami Rita AFP 12. mája po tom, čo po 29. stál na vrchole Everestu. Vlani vyhlásil, že mu nejde o rekordy – výstupy na najvyššiu horu sveta sú pre neho obživou.

Horolezecká sezóna v Nepále začala v apríli a potrvá do začiatku júna. V krajine sa nachádza osem zo 14 najvyšších vrcholov sveta a tamojšie úrady tento rok vydali viac ako 900 povolení na výstup na ne, vrátane 419 kvót na zdolanie Mount Everestu. Vlani najvyššiu horu sveta pokorilo viac ako 600 horolezcov, píše AFP, podľa ktorej ale aj vlani pri výstupe na Mount Everest zomrelo 18 horolezcov - doteraz najvyšší počet.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 15. jún. 2024. Meniny má Vít.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa